Imaginea și Realitatea

 Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: „Noi am găsit pe Acela despre care au scris Moise, în Lege, şi prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.” Natanael i-a zis: „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?“ „Vino şi vezi!“ i-a răspuns Filip. – Ioan 1:45,46

Am lucrat timp de aproximativ 7 ani în televiziune. Cea mai mare parte am fost operator/editor imagine. Am înțeles că prin imagine poți să exprimi o mulțime de lucruri. Ceea ce apare pe ecran este, de fapt, rodul muncii și ideilor producătorului din spatele imaginilor. Cineva poate să schimbe aspectul unui lucru, eveniment sau persoane după placul sau interesul său. Ceea ce este exprimat prin imagine (fie video, fie foto), nu întotdeauna reprezintă în totalitate realitatea obiectului. Mi-am adus aminte acest detaliu privind pe geam in spatele blocului la frunzele proaspete mișcate de adierea ușoară a vântului. Într-o fotografie de ansamblu nu poți să descri această mișcare. Dar ochii sunt sensibili la detalii. Cel puțin, un cunoscător poate să sesizeze asta.

Pornind de la experiența aceasta, am înțeles mai adânc frământarea lui Natanael din versetul de la început. Atunci nu existau aparate foto nici camere video; însă veștile circulau destul de mult. Întrebarea lui:  „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?“, arată că locuitorii acelei regiuni nu aveau o reputație bună. Erau persoane care au avut, probabil, experiențe neplăcute cu cei ai locului. De aici probabil s-a pus etichetacă nimic bun nu poate ieși de acolo. Se poate ca Natanael însuși să fi avut astfel de experiențe.

Intervenția lui Filip schimbă tot. El a trecut de bariera informației (sau imaginii) zugrăvită până atunci și a cunoscut un om care ieșea din tiparul cunoscut de nazarineni. Faptul că Filip i-a spus lui Natanael: „Vino şi vezi!“, arată că deja Filip cunoștea pe Isus.

La fel stau lucrurile și azi. Există oameni care zugrăvesc pe Dumnezeu într-o imagine negativă. Totuși suntem chemați să Îl cunoaștem așa cum este. E imposibil ca să cunoști pe cineva doar din relatarea altora, din imagini sau păreri străine. Trebuie ca eu să cunosc persoana respectivă ca să pot avea o părere despre ea.

Cunoașterea lui Isus, care este Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14:6), ne va face cu adevărat liberi: veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:32). Până atunci suntem prizonierii fricii, viciilor, banilor și altor lucruri care oricum pier odată cu folosirea lor.

 

Isus ne cheamă la El. Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.(Matei 11:28).

Vino la Isus și vei fi liber! Vino și vezi!

 

Facebook Comments
mircea

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *