ascultarebuncredintaCurajDumnezeuMeditatie

Neprihanirea placuta lui Dumnezeu

Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor. – Matei 5:20

 

Cautarea lui Dumnezeu are la baza diverse motivatii. Unii oameni cauta sa Il imbuneze pe Dumnezeu, simtindu-se vinovati din cauza pacatelor. Acestia pot avea in spate sinceritatea. Altii cauta sa afiseze o reverenta care tine de lucrurile dinafara. Astfel de oameni, pot cauta sa arate celor din jur cat sunt ei de credinciosi prin diverse manifestari, feluri de inchinare, urmarea unor ritualuri s.a.m.d.

Demn de luat in seama este adevarul ca Dumnezeu cunoastea motivatia fiecaruia si nu poate fi inselat de o manifestare exterioara daca aceasta nu vine din inima. “Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti, Ştii când umblu şi când mă culc şi cunoşti toate căile mele. Căci nu-mi ajunge cuvântul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul. ” (Psalm 139:1,3,4). “Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera.”(Galateni 6:7). 

Isus vorbea in textul de la inceput despre neprihanirea carturarilor si fariseilor. Acestia erau foarte piosi in religiozitatea lor. Ei respectau partea vizibila, exterioara a Legii date lui Moise. Acestia dadeau zeciuiala din orice, inclusiv din zarzavaturi (vezi Matei 23:23a). De asemenea faceau rugaciuni lungi in public pentru a fi vazuti de oameni (vezi Matei 23:14b). Participau la ospete in cadrul grupurilor restranse de oameni invatati. Problema lor era ca priveau cu dispret pe cel lipsit, aveau repulsie fata de cei de speta mai joasa si ii urau pe cei care nu le impartaseau convingerile. De asemenea, ei s-au facut vinovati de sangele prorocilor. (vezi Matei 23:29-32).  “Isus le-a zis: „Voi căutaţi să vă arătaţi neprihăniţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu vă cunoaşte inimile; pentru că ce este înălţat între oameni este o urâciune înaintea lui Dumnezeu.” (Luca 16:15)

Oamenii iau adesea modele din cei care ii conduc sau cei care le plac in ce inseamna vorbire si comportament. Totusi, pentru a ne raporta la Dumnezeu, trebuie sa urmam exemplul lui Cristos. “Şi la aceasta aţi fost chemaţi, fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui.” (1Petru 2:21) “Dar cine păzeşte Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârşită; prin aceasta ştim că suntem în El. Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască şi el cum a trăit Isus.”  (1 Ioan 2:5,6). 

Cel mai important lucru este ca Dumnezeu este cu noi atat timp cat noi suntem cu El (traim in neprihanirea ceruta de El). “Domnul este cu voi când sunteţi cu El; dacă-L căutaţi, Îl veţi găsi; iar dacă-L părăsiţi, şi El vă va părăsi.” (2 Cronici 15:2b). Al doilea lucru de mare importanta este ca cerintele sau standardele lui Dumnezeu nu sunt prea grele pentru om. Piedica asta apare adesea in calea celor care si-ar dori sa umble cu Dumnezeu dar le este frica de greutatea cerintelor Sale. Ei bine, Domnul Isus a spus urmatoarele: “Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară.” (Matei 11:28-30)

Revenind la pasajul de la inceputul articolului, daca umblam in neprihanirea pe care o cere Dumnezeu, vom mosteni Imparatia lui Dumnezeu. Standardele Lui nu sunt prea inalte pentru niciun om indiferent de rang, educatie sau mostenire. Aici este invitatia lui Dumnezeu pentru absolut toti oamenii care vor sa Il accepte. Cine nu Il primeste pe Dumnezeu si nu umbla in neprihanirea Sa, nu poate astepta fericire in lumea cealalta. Apostolul Ioan descrie foarte transant soarta celor ce nu urmeaza pe Dumnezeu in viata aceasta vremelnica: “Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.” (Apocalipsa 21:8). Cat despre cei care Il urmeaza pe Cristos si traiesc in neprihanirea ceruta de Dumnezeu, sunt numiti fericiti si Biblia spune ca vor imparatii impreuna cu Cristos (vezi Apocalipsa 20:6).

 

Facebook Comments
Share

Comment here