bunDumnezeuegalitatefolosintelepciuneMeditatieomrecunostintaviata

Ce este omul?

Când privesc cerurile – lucrarea mâinilor Tale – luna şi stelele pe care le-ai făcut, îmi zic: „Ce este omul, ca să Te gândeşti la el? Şi fiul omului, ca să-l bagi în seamă?” L-ai făcut cu puţin mai prejos decât Dumnezeu şi l-ai încununat cu slavă şi cu cinste. I-ai dat stăpânire peste lucrurile mâinilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui: oile şi boii laolaltă, fiarele câmpului, păsările cerului şi peştii mării, tot ce străbate cărările mărilor. Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este Numele Tău pe tot pământul! – Psalm 8:3-9

OM, oameni, – Ființă superioară, socială, care se caracterizează prin gândire, inteligență și limbaj articulat iar din punct de vedere morfologic prin poziția verticală a corpului și structura piciorului adaptată la aceasta, mâinile libere și apte de a efectua mișcări fine și creierul deosebit de dezvoltat. (sursa DexOnline).

Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut. – Geneza 1:26,27

Omul este manopera lui Dumnezeu. Stiinta confirma ceea ce Biblia spune inca cu milenii in urma despre carcateristicile omului, constructia fizica, complexitatea, capacitatea de a stapani s.a.m.d. Psalmistul David s-a oprti din iuresul vietii si a meditat la ce era el. Faptul acesta l-a facut constient de minunata lucrare a lui Dumnezeu. A realizat ca valoarea omului nu sta doar in puterea de munca, in ceea ce castiga, ce poate sa construiasca sau sa gandeasca. Dumnezeu a pus mult mai mult in om.

Problema noastra este ca sistemul de azi este asa conceput sa nu mai avem timp de a privi in noi insine, de a ne indrepta atentia spre originea reala ca oameni. Biblia spune clar ca suntem dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Asta inseamna ca nu conteaza cum te privesc cei din jur. Dumnezeu a pus valoarea Lui in tine in momentul in care ai fost conceput. Cum poti sa iti dai seama? Bogat sau sarac, tanar sau batran, mare sau mic – toti respiram acelasi aer, calcam pe acelasi pamant, cu totii ne hranim sau gandim. Asadar ceva ne leaga pe toti. Cu totii avem capacitatea de a rationa sau crea.

Omule, oricine esti, opreste-te o clipa din alergarea ta, din munca ta, din tot ce faci: priveste inauntrul tau. Valoarea ta sta in ceea ce esti, nu in ce avutii ai! Ce ai de facut? Multumeste lui Dumnezeu pentru ce a pus in tine. Cauta sa ii multumesti punand calitatile la lucru, iubind, ajutand pe altii, si vei gasi fericirea si implinirea! Dumnezeu sa te binecuvanteze, omule!

Facebook Comments
Share

Comment here